21 Julai 2011

SaMbAL TuMiS tEmPoYaK,IkAn KeLi


BAHAN-BAHAN:-
3 ekor ikan keli(lumur kunyit serbuk)
1 labu bwng besar (d kisar)
3 ulas bwang putih (d kisar)
2 btg serai (d kisar)
10 biji cili api merah(d kisar)
10 biji cili api hijau(d kisar)
1/2 inci kunyit hidup(d kisar)
1 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit hidup (d mayang halus)
2 sudu besa tempoyak
gule,garam secukup rasa.

CARA-CARA MEMASAK:-

1-ikan keli d goreng sehingga kekuningan
2-tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
3-masukkan asam gelugor,tempoyak,garam dan gule secukup rasa
masak dgn. api yg kecil.masukkan ikan yg telah d goreng sebentar tadi bersama daun kunyit.gaul sebati.sedia utk d hidangkan..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan