20 Julai 2011

SiaKaP kUkUs MaNggA


BAHAN-BAHAN:-
1 ekor ikan siakap (ape2 saiz)
1/2 camca tepung jagung
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh lada sulah
3 camca besar jus limau kasturi *
1 1/2 camca besar mnyk masak *
1 1/2 camca teh gule *
1/2 camca teh garam*
5-10 biji cili padi (d hiris) *
2 batng serai (d hiris) *
1 kuntum bunga kantan( d hiris) *
2@3 helai daun limau purut *
1/2 inci halia (d hiris) *
2 ulas bwng putih (d hiris) *
1/2 camca teh tepung jagung *
1/2 camca teh pati ikan bilis *
5 cwn air putih.
sedikit daun ketumbar


CARA-CARA MEMASAK:-

1-ikan d cuci bersih - lumurkan dgn garam,tepung jagung & serbuk lada sulah.ketepikan
2-panaskan kukusan & sediakan bekas tahan panas,letakkan ikan tadi ke dlm bekas tahan panas kukus selama 10 minit.
3-dalam kuali 1 kan kesemua bahan yg bertanda (*)masak sehingga separuh mendidih.perasa kan dgn garam,gule ikut suai rasa.
4-masukkan mangga & tepung jagung yg telah d bancuh dgn sedikit air.kepekatan kuah ikut selera masing2.setelah masak tuangkan sos tersebut ke atas ikan yg telah siap d kukus..taburkan daun ketumbar d atasnye..siap utk d hidang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan